Wednesday, May 2, 2012

Belajar bahasa korea


Saya seorang peminat cerita korea. Oleh itu saya ambil kesempatan ini untuk memperlajari bahasa korea. Korea alphabet ada 19 konsonon dan 22 vokal.


Untuk memudahkan anda belajar. Belajar sebut huruf yang berwarna biru ini.

(vowel) - berbunyi " a " 

(consonant) - Huruf tersebut kadang kala dibunyikan seperti huruf 'g' yang mempunyai bunyi huruf 'k' yang lembut. Tapi lebih menghampiri ke bunyi huruf 'g'. Lebih mudah disebut dengan huruf 'g'. 

(vowel) - berbunyi " u " 

(consonant) - Huruf tersebut berbunyi seperti " n " 

(vowel) - berbunyi " o " 

(consonant) - Huruf tersebut berbunyi seperti " m " 

(vowel) - berbunyi " i " contohnya seperti ejaan 'i'tu 

(consonant) - Lebih mudah disebut seperti huruf " d " 



Kalau dah hafal. Cuba hafal huruf ini pula.

(vowel) - Berbunyi ' ae ' macam bunyi ' eh ' 
(consonant) - Berbunyi ' s ' 

(vowel) - Berbunyi ' e '. sama bunyi dengan . 
(consonant) - Berbunyi ' b ' 

(vowel) - Berbunyi ' eo ' 
(consonant) - Berbunyi ' j ' 

(vowel) - Berbunyi ' eu ' 
(consonant) - Berbunyi ' r / l ' 

(vowel) - Berbunyi ' yo ' ingat tak huruf vokal [o]. Cuma tambah bunyi ' y ' 
(consonant) - Berbunyi ' kh ' kenal tak konsonon [g/k] dan bunyi agak mengelirukan tapi memang akan mengeluarkan bunyi ' kh '. 

(vowel) - Berbunyi ' yu ' ingat tak lagi huruf vokal [u]. Ini pun sama tambah bunyi ' y '. 
(consonant) - Berbunyi ' th ' aspirasi dari huruf konsonon [d/t]. 

(vowel) - Berbunyi ' yeo ' Cuba tengok vokal [eo]. 
(consonant) - Berbunyi ' ph ' 

(vowel) - Berbunyi ' ya ' ingatkan vokal [a]. Wajib berbunyi ' ya ' 
(consonant) - Berbunyi ' ch ' aspirasi dari huruf konsonon [j] 

(vowel) - Berbunyi ' ye ' 
(consonant) - Berbunyi ' h ' 

(vowel) - Berbunyi ' yae ' 



Huruf dibawah ini akan ada bunyi "w" apabila gabungan antara 2 vokal.



 (vowel) - Berbunyi ' wa '. Gabungan huruf vokal  +. 
 
(consonant) - Berbunyi ' kk ' . Bunyikan dengan terang dan nyata. Contohnya 'K'amu.

 (vowel) - Berbunyi ' wae ' maksudnya kenapa.
 
(consonant) - Berbunyi ' tt ' 

 
(vowel) - Berbunyi ' wae ' maksudnya tapi, kecuali.
 
(consonant) - Berbunyi ' ss ' 

 
(vowel) - Berbunyi ' wo ' 
 
(consonant) - Berbunyi ' pp ' 

 
(vowel) - Berbunyi ' we ' Macam bunyi 'wet' <--Huruf ini digunakan bila menggunakan perkataan english. contohnya, 웨딩 [wedding] 
 (consonant) - Berbunyi ' jj ' 

 
(vowel) - Berbunyi ' wi ' 

 
(vowel) - Berbunyi ' eu +  i ' <--- vowel tak ada bunyi "w"


No comments:

Post a Comment

Assalamu'alaikum
Tak nak tinggalkan mesej?
(T.T)
#Su-yeong

Entry yang lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...